Saksan arjen aakkoset: G

Saksan aakkosten itsestään selvä G kirjain on Gummibär tai tuttavallisemmin Gummibärchen, nallekarkki, tuo jokaisen saksalaisen lapsen elämän eliksiiri. Näitä karkkeja ei voi Saksassa vältellä, sillä niitä jaetaan lapsille vähän joka paikassa. Niin kaupan kassalta kuin lääkäristäkin. Lasten lääkärillä todellakin on pöydällään iso lasipurkki täynnä houkuttelevan värisiä nallekarkkeja. Niitä lääkäri tarjoaa lapselle käynnin jälkeen.

Mutta tiesitkö, että Haribon karkit ovat kotoisin Bonnista?

Haribo (lyhenne nimestä Hans Riegel, Bonn) on Euroopan suurin makeisvalmistaja ja maailman suurin viinikumikarkki- ja marmeladivalmistaja. Yritys perustettiin Bonnissa, Saksassa vuonna 1920. Erityisen tunnettu Haribon makeisista on nallekarkki, jota on valmistettu vuodesta 1922 lähtien. Yrityksen tunnuksena onkin keltainen nalle.

Haribolla on viisi tehdasta Saksassa ja 13 ympäri Eurooppaa. Suomessa Haribon makeisia on myyty 1970-luvulta lähtien. Makeiset tuodaan Suomeen pääasiassa Tanskasta mutta myös muualta, kuten Saksasta ja Belgiasta.

Päiväretki Haribon tehtaanmyymälään on lapsiperheiden unelma.

Vai pitäisiköhän sanoa, että lasten unelma. Kesäloman loppupuolella oli hieman tekemisen puutetta ja reissujalkaani vipatti vähän. Lapset eivät olleet kovin innokkaita, mutta kuullessaan ehdotuksen karkkitehtaanmyymälään tutustumisesta muuttui heillä ääni kellossa. Kotiamme lähin Haribon tehtaanmyymälä sijaitsee Bonnissa, tarkemmin Bad Godesbergissa. Ajo-ohjeet ja aukioloajat löytyvät kätevimmin tehtaanmyymälän omilta sivuilta. Myymälöitä on myös muualla Saksassa, esimerkiksi Solingenissa ja Neussissa.

Vierailu Haribon tehtaanmyymälässä oli kyllä hauska kokemus näin aikuisenkin silmin. Että miten paljon niitä karamellejä voikin olla! Fanituotteita itse en oikein ymmärrä, mutta kaippa niillekin ostajansa löytyy. Karkit kyllä kelpaavat minullekin, vaikka pakko myöntää, että pidemmän päälle Haribon makumaailmaankin kyllästyy. Täällä Saksassa tuntuu välillä, että muita karkkeja ei ole olemassakaan! Vaikka eihän tuo toki paikkaansa pidä, on Haribolla selkeä ylilyöntiasema kauppojen makeishyllyillä.

Tehtaanmyymälää voi myös tehdä itse mieleisensä karkkisekoituksen. Irtokarkkien kilohinta on 5,5€. Maistiaiskappaleita oli tarjolla kassoilla.

Bad Godesberg on myös näkemisen arvoinen.

Haribon tehtaanmyymälässä vierailun ohella kannattaa myös pistäytyä Bad Godesbergin keskustassa. Sieltä löytyy erilaisia kauppoja, kahviloita ja kauniita vanhoja julkisivuja ihasteltavaksi. Tarjolla on siis myös silmäkarkkia varsinaisten Haribon karkkien lisäksi 🙂

Lue lisää matkavinkkejäni Bonniin: Päiväretki Bonnissa ja Bonnin luonnontieteellinen museo.


Arjen aakkoset -postaussarjassa esittelen teille vuorollaan yhden saksalaiseen arkeen tai elämäämme täällä liittyvän saksan sanan.

Sarjan aiemmat osat:

A niin kuin Amsel

B + C niin kuin Bratwurst ja Currywurst

D niin kuin Döner

E niin kuin Ente

F niin kuin Frischling

Comments

4 vastausta artikkeliin “Saksan arjen aakkoset: G”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Joku muistaa ostaneensa 1950/60 luvulla nallekarkkeja kioskista/kaupasta 1 pennin kappalehintaan. Siinä oli sitten se karkkipäivä! Kukaan ei vain muista niitten valmistajaa. Vanhat eivät ole enää kertomassa ja sen aikaiset asiakkaat eivät tiedä.

  1. Jonna avatar

   Oi musta on ihanaa, kun täällä Saksassa myydään monilla kioskeilla yhä itrokarrkeja kappalehintaan. Joskus ostetaan lapsille tyyliin yhdet (vähän isommat) karkit esim junamatkalle. Ei tarvi aina isoa pussia.

 2. -A- avatar

  Hah 😀 Nyt kyllä osui niin naulan kantaan! Niitä makeisia ja nallekarkkeja lymyilee kyllä ihan jokaisen nurkan takana. Paikalliset osaavat todella pitää pikkuisemmat tyytyväisinä. Meidän lapsetkin jostain syystä aina haluavat äidin mukana apteekkiin vaikka autossakin voisi istua isän kanssa; apteekinsetä, kun antaa aina niitä Traubenzucker-nameja. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Jep. Ja leipomosta saa pikkusämpylän ja maatilamyymälästä omenan. Ainoa paikka, josta ei saa mitään syötävää, on hammaslääkäri. Sentään joku roti 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *