Suuri Suomi 100 -haaste ulkosuomalaisille

Sara Housefive -blogista heitti ilmoille suuren Suomi100 -juhlavuoteen liittyvän blogihaasteen, johon minäkin halusin ottaa osaa. Ideana on siis vastata ulkosuomalaisuuteen liittyviin kysymyksiin. Vaikka omalla kohdallani ulkosuomalaisuus on pian mennetty aikaa, halusin silti osallistua tähän haasteeseen ja koota tähän samalla mietteitäni ulkosuomalaisuudesta kuluneiden 5 vuoden ajalta.

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Asun Saksassa, jossa olen asunut reilut 5 vuotta.

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?

Olemme käyneet Suomessa kahdesti vuodessa ja seuraavan kerran menemme Suomeen ensi viikolla. Tämä onkin viimeinen kerta pitkään aikaan, koska nyt on kyseessä paluumuutto.

Mitä kaipaat Suomesta?

Oikeastaan kaipasin vain läheisiä. Läheisten ikävä olikin yksi merkittävä syy päätökseemme palata Suomeen.

Lempi-maisemasi Suomessa?

Järvimaisemat tai mäntymetsä. Nämä muistuttavat lapsuudesta.

Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?

Tänä vuonna Kölnissä olisi suomalaisen seurakunnan järjestämä itsenäisyysjuhla, johon valitettavasti en kykyne osallistumaan. Juhlin päivää pakkaamalla muumimukeja muuttolaatikkoon.

Mitä muotoilua teiltä löytyy ja onko jonkin esine tai astia, minkä haluaisit kotiisi tuoda Suomesta?

Juuri muuta suomalaista muotoilua ei löydy kuin joitakin astioita. Tai siis lähes kaikki astiat. Meillä on Teemaa, savoniaa, muumimukeja, taikamukeja, joitain kastehelmia, aino aaltoa. Suomessa paluutamme odottaa rakkaat vaaleanpunaiset mariskoolit. Nepä taidan avata jouluaattona!

Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?

Toimme melkein kaiken (tyyliin mariskooleja ja valokuva-albumeita lukuunottamatta), joten täällä oli hetinhyivn kotoisaa. Rakkaimmasta tavarasta en osaa sanoa, mutta käytännössä iloitsen joka päivä laadukkaista, hyvistä ja toimivista suomalaisista kuorimaveitsistä.

Mitä Suomalaista ruokaa rakastat?

Parasta suomalaisessa makumaailmassa on vaasan ruispalat oivariinilla ja oltermannilla. Niin ja kylmäsavulohi. Ja kaikki tuoreet marjat.

Entä mitä Suomalaista ruokaa inhoat?

Olen hyivn kaikkiruokainen, mutta ala-asteen ajoilta mieleen on kauhuna jäänyt veripalttu.

Minkälaista elämää viettäisit/viettäisitte, jos asuisittekin edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?

Jos emme olisi lähteneet Saksaan, olisin varmasti hakeutunut kokonaan työelämään jo aikaisemmin. Saksan vuosina olemme saaneet nauttia rauhallisemmasta perhearjesta, koska olen ollut kotona. Työni täällä Suomi-kouluopena on ollut mielenkiintoista ja luultavasti hakeudun Suomeen paluun jälkeen opiskelemaan uutta alaa. Haaveissa juurikin työskentely lasten parissa. Tätä blogiakaan tuskin olisin aloittanut ilman Saksaan muuttoa.

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tuliaisiksi Suomesta?

Tämä lista kutistui vuosien saatossa hyvin lyhyeksi. Saksasta löytyy melkein kaikkea. Alussa tuotatin purukumia ja xylitol-pastilleja, nykyään niitäkin saa Saksasta. Suomenkielisiä kirjoja lapsille on myös tullut pyydettyä.

Lue lisää: Suomiruokaa Saksasta

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Väljyyttä, rauhallisuutta, luontoa.

Mikä Suomessa ärsyttää eniten?

Ihmisten huonot käytöstavat ja se, ettei toisia oteta huomioon.

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

Se, että halutessaan pääsee ihmisiä karkuun ja voi nauttia luonnon hiljaisuudesta ihan kaikessa rauhassa ypöyksin. On aikamoista luksusta saunoa rantasaunassa ja pulahtaa valoisassa kesäyössä uimaan.

Suomalaisinta minussa on…

introverttius, oman tilan kaipuu.

Olen hävennyt Suomea/suomalaisia…

Kuten yllä mainitsin, en pidä huonosta öykkärimäisestä käytöksestä, usein liiallisen alkoholin nauttimisen seurauksena. Hävettää myös ettei osata kiittää tai tervehtiä.

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?

Aika vähän suoraan sanottuna. Mutta positiivinen mielikuva suomalaisista onneksi kuitenkin yleensä on. Tai sitten neutraali. Kylmyys, pimeys ja itsemurhatilastot ovat hyvin tiedossa. Ja hyvä koululaitos. Ja Samu Haber.

Lue lisää: Mitä saksalaiset tietävät Suomesta?

Kerron aina Suomesta…

Viimeisimmäksi yritin kertoa, että joulupukki, se aito, asuu Suomessa. Ei ihan vakuuttanut kanssani keskustelevia saksalaisia, stekkiläistä ja romanialaista. Niin, ja täällä Saksassahan joululahjat tuo useimmiten jeesuslapsi eli Christkind eli eipä sitä joulupukkia niin kaivatakaan…

Kuinka usein puhut Suomea?

Joka päivä perheeni kanssa.

Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan?

Kokonaan suomalaisena perheenä noudatimme pitkälti suomalaisia perinteitä ja tapoja täällä Saksassakin asuessa.

Mitä terveisiä lähetät 100 vuotiaalle Suomelle?

Suomi on omanlaisensa, monipuolinen maa, jolla on potentiaalia vaikka mihin. Ei saa sulkeutua, vaan yhteistyöllä ja avoimin mielin kanattaa suhtautua ympäröivään maailmaan. Suomi voi toimia esikuvana monissa asioissa, mutta myös Suomen kannattaa ottaa mallia muilta monissa asioissa.

Matkailunäkökulmasta toivoisin Suomen ymmärtävän matkailuvalttinsa paremmin. Suomessa on upeaa, rauhallista ja aitoa luontoa, jonne moni esimerkiksi täyteen ahdetusta keski-Euroopasta haluaisi tulla. Mutta se pitää tuotteistaa ja markkinoida, Suomella ei automaattisesti ole houkuttelevaa mainetta.


Posted

in

,

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Suuri Suomi 100 -haaste ulkosuomalaisille”

 1. Sara // housefive avatar

  Multa unohtui myös listasta Fiskarsin sakset ja juustohöylä, mistä sun kuorimaveitsien tapaan arjessa varmaan eniten iloa 🙂 kiva, että osallistuit tähän!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tämä oli hauska haaste! Ja hei joo, Fiskarsin saksista en myöskään luopuisi, käytössä myös joka päivä!

 2. Hillevi/Maatiaiskanasen Elämää avatar

  Olipas kiva postaus 🙂 tervetuloa takaisin Suomeen!

 3. MatkaMartta avatar

  Osallistuin tänään myös tähän, linkkasin sun blogin omaani. Hauska kysely.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tämä oli hauska kysely, tulenpa lukemaan heti vastauksesi ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *