Vanha kirjastorakkauteni heräsi eloon!

Olen itse vanha lukutoukka. Nykyäänkin aina välillä innostun lukemaan ja silloin ahmin kirjan aina mahdollisimman nopeasti loppuun asti. Mikä ihana tunne uppoutua hyvän kirjan tarinaan.

Lapsena olin kirjaston suurkuluttaja. Aikuisenakin toki on kirjastoa tullut käytettyä, mutta ei niin ahkerasti. Saksaan muutettua olen lähinnä käyttänyt Suomi-koulun ja suomalaisen seurakunnan ”kirjastoa” eli kirjahyllyä. Saksalaiseen kirjastoon löysin tieni vasta pari kuukautta sitten. Ja meistä tuli kerrasta kirjaston suurkuluttajia!

Nyt voin vaan esittää itselleni kysymyksen, miksen saanut aikaiseksi mennä kaupungin kirjastoon aikaisemmin! Mutta toisaalta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Niin, ja enhän minä sieltä kirjastosta itselleni kirjoja lainaa, vaan lapset lainaavat. Esikoinen on perinyt innon lukemiseen ja ahmii kirjoja parin-kolmen kirjan viikkovauhtia. On siis erittäin hyvä, että niitä saa lainattua kirjastosta.

Tällä hetkellä suosituimpia 11-vuotiaalla ovat Jeff Kinneyn kirjat ”Gregs Tagesbuch” (englanniksi Diary of a Winby Kid), joita on luettu ahmimalla. Juuri googlasin, niin onhan nämä tietysti myös suomennettu eli nimellä Neropatin päiväkirja löytyvät suomeksi. Huumorikirjojen ystäville iso suositus tästä kirjasarjasta!

Tästä tulikin mieleeni kysymys teille Suomessa asuville lukijoilleni. Mitä vastaavia kirjoja suosittelisitte 11-12 -vuotiaalle tytölle? On ollut vaikeaa löytää suomalaisia kirjoja, joista hän pitäisi ja jotka jaksaisi lukea loppuun asti. Saksaksi tosiaankin lukee pitkiä kirjoja ongelmitta. Saksan kieli on toki hänelle helpompaa lukea ja saksan kielellä myös kirjavalikoima on moninkertainen suomenkielisiin verrattuna.

Nuorimmainen on todella kiinnostunut kirjoista ja viihtyy pitkiäkin aikoja kirjoa katsellen. Vähän jo osaa lukeakin ja uskoakseni kohta pystyykin jo lukemaan helppoja kirjoja ihan itse. Miten kivaa, kun kirjastossa on isot valikoimat tutkittavaksi. Keskimmäisen lukemisinto ei ole ihan vielä syttynyt, mutta kovasti koitan houkutella sitäkin tapahtumaan. Itse asiassa tähän kirjasto olikin hyvä ratkaisu, sillä suuremmista valikoimista (kuin kotoa löytyvistä kirjoista) oli jännempää valkata mieleistään kirjaa. Ja jos ei tunnukaan kivalta, niin aina voi palauttaa ja lainata toisen tilalle. Eikä aina kirjamaksu mene yksiin sisarusten kesken. Kotoa löytyy pitkälti esikoisen (kirppikseltä tai kaupasta) valitsemia kirjoja ja eiväthän ne välttämättä ole juuri niitä, joista toiset lapset ovat kiinnostuneita.

Hankimme kirjastokortin perheen nuorimmaisen nimiin, kun hänelle kätevästi kirjaston esite ja kortin hakulomake koulun kautta jaettiin. Lapset saavat täällä kirjastokortin ilmaiseksi ja saavat myös lainata kirjoja ilmaiseksi. Kirjastosta löytyy myös CD:tä ja äänikirjoja, erilaisia lautapelejä, DVD-elokuvia ja konsolipelejä lainattavaksi. Pelien ja elokuvien lainaamisesta menee pieni maksu (esim DVD:t 1€/viikon laina-aika). Olemmekin lainanneet jo useamman elokuvan, sillä kirjaston DVD-valikoima on hyvä ja kattaa myös uutuudet.

Aikuisten kirjastokortti maksaa meidän kaupungissa 21€/vuosi. Eihän sekään nyt mahdoton summa ole. Olihan tätä voinut aiemmin itsekin hyödyntää. Kirjastosta löytyisi esimerkiksi hyvä valikoima saksan kielen kurssimateriaaleja.

Oletko sinä ahkera lukija ja/tai kirjaston käyttäjä? Löytyykö sinun asuinmaastasi kirjastoja?

Comments

8 vastausta artikkeliin “Vanha kirjastorakkauteni heräsi eloon!”

 1. Ananas2go / Popot pogoillen avatar

  Oho! Ei ollut käynyt mielessäkään, että kirjastokortti voisi maksaa jotain! Olen minä käsittänyt, että Suomessa kirjastolaitos on erinomainen, mutta silti.

  Neropatin päiväkirjat! Astian Mole / Hadrianus -kirjat eivät ehkä menisi ihan vielä… Mites Pikku-Nikke (Cosginnykö se oli) tai Roald Dahlin kirjat? Nämä ovat vanhoja tietysti… Onkohan Merri Vikin. Lotta-kirjoja siellä saatavissa. Entä Pertsan ja Kilun tapaiset vanhat klassikot? Jalmari Finnen Kiljusen herrasväki (elokuva myös).

  Älä päästä mua vauhtiin tai tulen perustamaan sinne oman kirjaston.

  Vieläkö pikkulapset nykyään tykkäävät Richard Scarrystä?

  1. Jonna avatar

   No onneksi tuo 21€ ei ole mikään suuri summa! Ja alennusta siitä saa esim opiskelijat ja oppisopimusopiskelijat. Kiitos kirjavinkeistä! Richard Scarryä löytyy myös meidän kirjahyllystä ja kovasti tuntuu olevan edelleen tykätty. Muistan sen autokirjan omasta lapsuudestani ja hauska huomata miten jotkut kirjat kestävät hyvin aikaa ja toimivat eri sukupolville yhtä hyvin.

 2. Anu / Mielilandia avatar

  Kirjastot <3 Kreikassa asuessani yksi asioista, joita eniten kaipasin Suomesta, oli juuri kirjastot. Onneksi Hollannissa ne toimii yhtä hyvin kuin kotimaassakin.

  Hollannissakin kirjastokortti tosin maksaa, noin 40 euroa per vuosi. Mutta nyt, kun sen viimein pari kuukautta sitten hommasin, olen jo ihan rakastunut meidän lähikirjastoon, johon viiden minuutin kävelymatka. Kannatti maksaa!

  1. Jonna avatar

   Siellä on sitten vähän kalliimpi kortti kuin täällä. Tai enhän mä tiedä paljonko nämä kirjastomaksut vaihtelevat Saksan sisällä, kun kokemusta on vain tästä oman kaupungin kirjastosta. Muakin vähän harmittaa, että ”löysin” kirjaston vasta nyt. Niin kätevä se on! Meillä on nyt joka viikkoinen käynti ihan kirjaston viereen, niin helppo poiketa siellä samalla.

 3. Mari avatar
  Mari

  Meillä 11v tyttö tykkää esim. Timo Parvelan Ella-kirjoista ja Paula Norosen Supermarsuista. Etsiväkerho Hurrikaani on myös pidetty, mutta en juuri nyt muista kirjailijaa. Risto Räppääjätkin taitaisi vielä upota ellei olisi luettu läpi jo aiemmin. Harry Potteria jaksoi lukea 4 ensimmäistä kirjaa mutta sitten tyrehtyi.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos vinkeistä. Meillä jostain syystä Ella kirjat eivät oo uponneet-eivät edes saksaksi (ne on käännetty ja myydään täällä kirjakaupoissa, hieno homma), mutta suoermarsuja meillä ei ole ollut. Risto Räppääjät on olleet meilläkin tykättyjä, ainakin aiemmin.

 4. Pirjo avatar
  Pirjo

  Hei. Täällä yksi suomalaisen kirjastojärjestelmän suurkuluttaja jonka puolitoistavuotias poikakin osaa jo suunnistaa kirjaston ovelta lastenosastolle. 🙂 Meillä pienen paikkakunnan kirjastosta löytyy kirjat, äänikirjat, musiikkia, nuotteja, elokuvia, konsolipelejä ja liikuntavälineitä. Taidan ensi talvena lainata lumikengät. Lautapelejä löytyisi tampereen pääkirjastosta. Kaukolaina taisi maksaa kolme euroa, eli ei paha. Verkkokirjastosta löytyy e-kirjat, äänikirjat, musiikki ja jopa musiikin verkko-opiskelua. Joko olette käyneet kurkkaamassa mitä tulevan kotipaikkakuntanne verkkokirjasto tarjoaa? Luulen että kirjasto voisi auttaa siinä suomeen totuttelussakin. 🙂 Kaverini yhdeksän vuotias tykkää Tuija Lehtisen kirjoista. Luulisin että häneltä löytyy kaiken ikäisille.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Eipä ole tullut vielä kurkittua verkkokirjaston puolelle, mutta pitääpä ottaa asiaksi! Nuo lainattavat liikuntavälineet ovat kyllä mahtava juttu. Itse pidin nuorena tosi paljon Tuija Lehtisen nuortenkirjoista ja vielä näin aikuisenakin hänen hömppäkirjojaan on ihanan rentouttavaa lukea. Pitääpä tutustua tarjontaan lastenkin osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *