KGB:n jalanjäljillä Tallinnassa

KGB-museossa Tallinnan yläpuolella

Viru-hotellin KGB-museo tarjosi pienen välähdyksen neuvostoajan virolaiseen maailmaan. Siihen kuinka Viru-hotelli oli paitsi aikansa keskus, myös Neuvostoliiton menestyksen vääristelty osoitus ulkomaille. Asioilla oli kaksi totuutta. Se mikä näkyi ulkopuolelle ja se mikä siellä takana oli.

Museoon pääsee ainoastaan varaamalla ohjatun kierroksen (11€). Me osallistuimme suomenkieliselle kierrokselle arkiaamuna ja saimme melkein yksityiskierroksen. Vain yksi pariskunta oli mukana lisäksemme. Opas kertoo monipuolisesti Viru-hotellin menneisyydestä ja esittelee museon tilat ja esineistön. Aikaa on myös hyvin kysymyksille ja keskustelulle.

Lisätiedot KGB-museosta ja ohjeet kierroksen varaamiseen Viru-hotellin sivuilta: sokos-hotel-viru/

KGB-museosta on myös upeat näköalat Tallinnaan!
KGB:n vankisellit

Kävimme myös tutustumassa vähemmän hohdokkaaseen KGB:n menneisyyteen. Keskelle Tallinnan vanhaakaupunkia on avattu vanhoihin KGB-vankiselleihin tehty museo, joka kertoo jostain muusta kuin vakoilutoiminnasta. Se kertoo karua kieltään siitä, miten mielivaltaisesti ihmisiä kohdeltiin usein mitättömästäkin syystä tai epäilystä. Siinä missä viru-hotellin KGB-museossa asioihin tunnuttiin suhtautuvan hieman huumorilla ja huvittuneesti, vankiselleissä ja niiden seinillä kerrotuissa tarinoissa ei ole mitään hauskaa. Vankisellit ovat ikävä muistutus kommunistisesta terrorista. Tämä Pagarei 1:ssä sijaitseva tutkintavankila oli 1940-luvulla yksi neuvostoajan pelätyimmistä tutkintavankiloista ja sen seinien sisäpuolella rikottiin ihmisoikeuksia räikeästi.

KGB:n vankisellit on osa Viron miehitysmuseota, Vabamua. Pääsylippu pelkkiin vankiselleihin maksaa 8€ (päivitetty 2023 hinta).

Museon nettisivut: Vabamu-museo

Lisää museovinkkejäni Tallinnaan:

Koko perhettä kiinnostava Lentosataman merimuseo

Syyslomamatkalla Viron terveydenhoitomuseossa

Lasten kanssa Tallinnassa: Energian oivalluskeskus

Tutustu Viron 100 -vuotiseen historiaan Maarjamäen kartanossa


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “KGB:n jalanjäljillä Tallinnassa”

 1. Sisko / Hieman_vino avatar

  Nämä oli meillä tänä kesänä mielessä, mutta päädyttiin Oivalluskeskukseen ja Lentosatamaan. Ehkäpä jo keväällä pääsen tutustumaan KGB museoon ja selleihin. 🙂
  Tässä vielä linkki meidän Tallinnan reissusta:
  http://hiemanvino.blogspot.com/2018/09/oivalluskeskus-ja-lentosatama.html?m=1

  1. Jonna avatar

   Tallinnassa on kyllä lukuisia hyviä museokohteita. Me olemme myös käyneet lasten kanssa Energian oivalluskeskuksessa ja pidimme kovasti. Lentosataman merimuseossa olen käynyt myös (yksin pressimatkalla) ja sinne kyllä pitää mennä uudestaan perheen kanssa. Todella vaikuttava paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *