Lasten kanssa Tallinnassa: Energian oivalluskeskus

Mitä ehtii Tallinnan päiväristeilyn noin 4 tunnin maissaolon aikana? No vaikka tutustua tiedemuseoon, jossa lapsetkin viihtyvät!

Energian oivalluskeskus eli Energia avastuskeskus sijaitsee entisessä Tallinnan sähkölaitoksessa lähellä satamaa. Sinne on helppo kävellä satamasta. Kävelymatkaan kului korkeintaan 10 minuuttia! Tiedekeskukseen ehtii hyvin tutustua vaikkapa päivä Tallinnassa -risteilyn yhteydessä.

Tiedekeskuksen yksi tunnuslause: Oivalla, leiki ja opi! kuvaa todella osuvasti museon tavoitetta. Energian oivalluskeskus on nimenomaan suunniteltu ja tarkoitettu innostamaan lapsia luonnontieteiden pariin. Tiedemuseossa onkin yli 100 esinettä, joiden avulla vierailijat voivat omatoimisesti havainnoida ja kokeilla fysiikan ilmiöitä.

Energian oivalluskeskuksen sisäänpääsyhinnat ovat mielestäni hyvin kohtuulliset. Me ostimme perhelipun, joka maksoi vain 25€. Lisämaksusta olisi päässyt (suomenkieliseen) planeetta-aiheiseen elokuvanäytökseen, mutta sen jätimme väliin.

Energian oivalluskeskuksessa on 2 pysyvää näyttelyä: sähkön historia ja itse kokeilemaan houkutteleva ääni ja valo.

Tiedekeskuksen näyttelyt on toteutettu hyvin ja erilaiset esineet todellakin houkuttelevat tutkimaan ja kokeilemaan. Alakerran Ääni ja valo -näyttelystä löytyy selostukset ja ohjeet myös suomeksi. Tämä helpotti kouluikäisten, jo itse lukevien lasten omatoimista tutkimista ja liikkumista tutkimuslaitteelta ja esineeltä toiselle. Vanhempien ei tarvinnut olla lukemassa (tai suomentamassa) ohjeita, vaan lapset saivat ne itse luettua. Toki monia esineitä ja ilmiöitä tutkimme myös yhdessä.

Ääni ja valo -näyttelyssä pääsi käsin kokeilemaan miltä ääniaallot tuntuvat, kuulemaan miltä oma ääni kuulostaisi kanjonissa tai omin silmin näkemään ääniaaltojen etenemisen. Näyttelyesineissä oli erilaisia ääntä, valoa, värejä, heijastuksia tuottavia ja tuntemuksia herättäviä koemahdollisuuksia. Fysiikan ilmiöitä pääsi tutkimaan joka aistilla.

Äiti kuvaa, kun lapsi leijuu. Kaikkea museossa pääseekin näkemään!

Sähkön historia -näyttely löytyy keskuksen yläkerrasta. Siellä on esillä yli 100 -vuotta vanhan sähkölaitoksen välineistöä ja sähköntuotannon historiaa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös mielenkiintoisia ja vaikuttavia näytöksiä useamman kerran päivässä. Me olimme seuraamassa Faradayn häkissä olevilla teslamuuntajilla tehtävää salamanäytöstä.

Museossa salamoi ja jyrisee.
Tiedekeskuksessa viihtyivät sekä vanhemmat että lapset.

Ihan pieniä lapsia ajatellen tiedemuseosta löytyi vallan kaksi leikkipaikkaa. Isommassa leikkipaikassa, joka oli siis oikeasti lapsille suunnattu Äänilä -näyttely, viihtyivät kyllä myös meidän perheen 7- ja 9-vuotiaatkin. Leikkimisen ohella siellä voi tutustua esimerkiksi eläinten äänimaailmaan tai seurata ihan oikean kotilon touhuja terraariossa.

Lisätietoja:energiakeskus.ee/fi

Lisää museovinkkejäni Tallinnaan:

Lentosataman merimuseo

Lasten kanssa Viron terveydenhoitomuseossa

Tutustu Viron 100 -vuotiseen historiaan Maarjamäen kartanossa

KGB:n vankisellit ja KGB-museo


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *