Saksa ei ehkä ole maailman ruokamaa numero yksi tai edes lähelläkään huippua, mutta kyllä täältä myös hyvää ruokaa löytyy. Ja muutakin kuin makkaraa. Saksassa asutut vuodet näkyvät ehkä enemmän lasten ruokatottumuksissa päiväkodin ja koulun kautta. Esimerkiksi leivänpäälliset ovat usein makeita ja lasten lempiruokiin kuuluvat niin linssikeitto kuin pinaattimuhennoskin. Omaan ruokavalioonikin on hiipinyt vaivihkaa muutamia raaka-aineita, joita ei ole niin paljon Suomessa tullut hyödynnettyä. Torien ja markettien valikoimien kautta muutoksia ostoskorin sisältöön on tullut. Olen ennenkin kehunut, että täällä on mahtavat tuoreiden lähellä tuotettujen kasvisten ja hedelmien valikoimat ja meidänkin keittiössä tuoretuotteiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Erona Suomeen esimerkiksi tuoreita herkkusieniä syömme viikoittain, ne käyvät ruokaan kuin ruokaan lisukkeeksi.
Uusin tulokas keittiössäni on tuore pinaatti. Sitä myydään täällä 500 g pusseissa hyvin edullisesti. Suomessa pinaattia tuli syötyä lähinnä eineslättyinä ja (pakaste)pinaattikeittona. Eikä niissä kummassakaan mitään vikaa ole, niitä ei vain täällä ole saatavilla, kuten ei eineksiä oikein muutenkaan. Pinaattia saa toki täältäkin pakasteena, mutta viime aikoina olemme käyttäneet erityisesti tuoretta pinaattia. Ajattelin jakaa tänne blogiinkin kaksi hyväksi kokemaani pinaattiruokavinkkiä eli pinaattipitsa ja pinaattipannukakku.
Pinaattipitsa on Saksassa tavallinen ja yleinen pitsatäyte, joka löytyy jokaisen pizzerian valikoimista. Ensin söin pinaattipitsaa vain ravintoloissa, mutta nyt olen muutaman kerran tehnyt sitä itse kotona. Pitsaa tulee tehtyä muutenkin melkein viikoittain. Pitsataikinaan laitan aina vehnäjauhon lisäksi joko ruisjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja, jolloin pohjasta tulee maukkaampi ja terveellisempi. Pinaattipitsan teen tuoreesta pinaatista, mutta pitsaa varten se kannattaa esikypsentää. Paistan pinaatinlehdet pannulla valkosipulin kanssa ennen pitsan päälle laittamista. Valmiin pitsan päälle laitan vielä kasan tuoretta rucolaa, toinen uusi lempparini!
Pinaattipannukakku on superhelppo ja nopea arkiruoka ja teen sen tätä Pirkan ohjetta suurinpiirtein noudattaen. Ohjeessa käytetään pakastepinaattia, mutta teen sen usein myös tuoreeseen pinaattiin. Taikinaan laitan hiivaleipäjauhojen tilalta luomutäysjyväjauhoja (täällä ei myydä hiivaleipäjauhoja). Pesen ja pilkon pinaatinlehdet vähän pienemmäksi ja levitän uunipellille. Päälle kaadan pannukakkutaikinan ja sitten koko komeus vaan uuniin paistumaan. Lapset syövät pinaattipannukakun pelkiltään tai hillon tai sokerin kanssa. Itse tykkään laittaa päälle joko raejuustoa ja puolukkahilloa (jee, puolukkahilloa saa ostettua Lidlistä!) tai vaikkapa fetajuustoa. Nam.
Vastaa