Reilumpia valintoja joka päivä – IGTT goes reilu

Blogeissa on kiertänyt #ReiluBlogit -haaste ja se on omaltakin osaltani avannut silmiä monen kyseenalaisen huvin suhteen ja hyvä niin. Erityisen paljon blogeissa on ollut kirjoituksia eläinten kaltoinkohtelusta ja hyväksikäytöstä. Reiluun matkailuun ja siihen, miten se on mahdollista, voi perehtyä tämän mahtavan ja kattavan oppaan avulla. Suosittelen kaikille sen lukemista!

Tämän kuukauden Instagram Travel Thursday -tempauksen aiheena on IGTT goes reilu eli reilu matkailu. Itselläni ei alkusilmäyksellä ollut aiheeseen liittyviä kuvia instagram-tililläni, koska en ole esimerkiksi ikinä matkustanut Aasiassa. Tarkemmin ajateltuna huomasin, että ehkä minulla sittenkin voisi olla jotain sanottavaa aiheesta. Reilu matkailu ei missään nimessä ole pelkästään eläinten hyvinvointiin liittyvää, vaan siihen liittyy paljon muutakin. Itselle tärkeää on ekologisuus ja siltä saralta ajattelin omalta osaltani osallistua tähän tempaukseen.

Käsitöitä metsäretkellä. Maya-intiaanien #onnenristi #käsityöt #craft #nature #handwork #handicraft #Handarbeit #imwald #colours #kierrätysaskartelu
Monesti onni löytyy ihan läheltä. Aina ei tarvitse lähteä hakemaan sitä kaukomailta. Kuvassa työn alla Maya-intiaanien onnenristi metsäretkellä.

Matkustaminen on ihanaa ja siitä saa iloa pitkäksi aikaa. Reilu matkailu ja ympäristön huomioiminen matkalla ovat hyvin tärkeitä asioita. Mutta vielä tärkeämpää on olla reilu ympäristöä kohtaan myös kotioloissa. Pienillä joka päiväisillä valinnoilla on pitkässä juoksussa paljon merkitystä. Itselleni tällaisia ovat esimerkiksi huomion kiinnittäminen kierrätykseen ja vielä mieluummin jätteiden syntymisen ehkäisyyn. Erityisen tarkka olen siitä, ettei synny ruokahävikkiä. Olinkin erittäin ilahtunut, kun huomasin tämän huomion myös Rimma+Laura -blogin postauksessa.

Asuinmaassani Saksassa kierrätys on hyvin järjestettyä ja matkalaisenkin on helppo osallistua roskiensa kierrättämiseen. Esimerkiksi rautatieasemilla on monesti erilliset roskakorit eri jätteille. Lapsiperhenäkökulmasta kierrättäminen kannattaa myös taloudellisesti. Hankimme monet vaatteeet ja lelut ja urheiluvarusteet käytettyinä kirpputoreilta. Täällä Saksassa on kirppiksiä usein ja niiltä tekee mahtavia löytöjä. Matkavinkkinä sanon, että kannattaa lukea paikallislehtiä tai seurata (katu)mainoksia, joissa on sana Trödelmarkt. Trödelmarkt tarkoittaa (katu)kirpputoria. Ehkäpä kirppikseltä löytyisi myös ekologisempi matkamuisto. Jonkun verran on myös kiinteitä Second Hand -liikkeitä ekologisempien ostosten tekemiseen.

Toisen roska on toisen aarre.
Toisen roska on toisen aarre.

Kierrättäminen on ehkä helpointa kuitenkin siinä jokapäiväisessä elämässä. Lasten kanssa olen huomannut, että esimerkiksi askartelussa monesti ne hienoimmat ja luovuutta parhaiten ruokkivat ideat ovat lähtöisin kierrätysmateriaalin uusiokäytöstä. Ja sekin kannattaa muistaa, että usein ne suurimmat elämyksetkin löytyvät ihan yksinkertaisista asioista ja ihan läheltä. Aina ei tarvitse maata mullistavia kokemuksia tai kaukomatkoja, kun ihan läheltäkin löytyy vaikka mitä ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Sitä pitää vain osata pysähtyä katsomaan. Myös meidän aikuisten.

Paikallisten tuotteiden ostaminen ja ruokien syöminen on merkittävä osa reilua ja ekologista matkailua. Saksassa torikulttuuri on edelleen voimisssaan ja mikäs sen parempi paikka suosia lähituotteita ja tutustua paikalliseen elämään, kuin tori. Torilta ruokansa voi ostaa myös ilman ympäristöä kuormittavia muovipakkauksia. Olenkin erityisen ihastunut, että saksalaiset todellakin käyvät torilla omien korien ja kassien kanssa. Moni ostaa kananmunansakin kotoa tuomiinsa kennoihin. Toreja kannattaa etsiä sanalla Markt tai Wochenmarkt. Meidän kylällä on joka perjantai suuri viikkotori, josta saa tuoreita kasviksia, leipomotuotteita, lihavalmisteita ja vaikka mitä suoraan tuottajilta. Joka tiistai on pienempi luomutori, jossa myydään vain luomutuotteita. Luomusta käytetään Saksassa merkintää Bio. Luomua, vegaanituotteita ja luonnonkosmetiikkaa on saatavilla Saksassa joka kaupasta. Niiden suosiminen on siis täällä tehty hyvin helpoksi!

Viikkotorilta kannattaa ostaa kauden kasvikset. Nyt tarjolla esimerkiksi herkullista ja lähellä tuotettua raparperia.
Viikkotorilta kannattaa ostaa kauden kasvikset. Samalla tukee paikallista yrittäjyyttä. Nyt tarjolla esimerkiksi herkullista ja lähellä tuotettua raparperia.

Matkustuksen suurin ympäristökuorma syntyy siitä matkan taittamisesta. Sama juttu arkielämässäkin. Itse suosin arjessa pyöräilyä. Pyörällä matkat taittuvat nopeasti ja kätevästi ja pyörän korissa kulkee niin ruokaostokset kuin vaikkapa kukkakimppu kotia koristamaan. Myös lomamatkalla kannattaa selvittää mistä voisi vuokrata pyörän. Pyörällä pääsee katsomaan paikkoja laajemmalta alueelta kuin kävellen ja silti pyörän selästä on aikaa ihailla maisemia ja helppo pysähtyä mielenkiintoisilta vaikuttaviin paikkoihin niitä paremmin tutkimaan.

13161929_10154240773773324_2298326354332756111_o

Junamatkustustakaan ei missään nimessä kannata unohtaa. Junalla liikkuminen on huomattavasti vähemmän ympäristöä kuormittavaa kuin autoilu. Kirjoitin edellisen postaukseni junamatkailusta Saksassa ja itse suosin täällä lähimatkailussa junia autoilun sijaan. Kun näkee vähän vaivaa ja selvittää juna-aikataulut ja reitit, niin huomaa, että junalla pääsee helposti ja nopeasti melkein minne vaan. Lisää junailusta Saksassa voit lukea täältä.

Junalla pääsee vaikka Bobbardiin kauniita kirsikankukkia ihastelemaan.
Junalla pääsee vaikka Bobbardiin kauniita kirsikankukkia ihastelemaan.

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi. 

instagram-travel-thursday-FIN

Comments

26 vastausta artikkeliin “Reilumpia valintoja joka päivä – IGTT goes reilu”

 1. sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa avatar

  Siellä teillä päin on niin hyvät junayhteydet että en ihmettele että sitä tulee suosittua. Luin sen postauksesi junamatkustelusta ja se tuntui tosi edulliselta näihin suomen hankaliin yhteyksiin verrattuna. Nuorempana junailin Suomessakin paljon, mutta mielestäni se nykyään on hankalaa, suhteettoman kallista ja yhteydet ei ainakaan paranemaan päin. Ei riitä että on matkoilla reilu ja ympäristön huomioiva vaan kyllä se tosiaan kannatta tehdä jo kotona, jolloin käytännöt helpommin siirtyy myös sinne matkalle,

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tuo on kyllä totta, että Suomessa oma auto/autoilu on valitettavan välttämätöntä. Julkiset yhteydet ovat huonoja, jos pitää kulkea muualla kuin suurimpien kaupunkien sisällä/välillä. Niin, jos jo kotona on tottunut säästämään sähköä, käymään pikaisissa suihkuissa jne, niin kyllä ne tavat sinne matkallekin helpommin tulevat mukaan. Vaikka jossain määrin sähkön- ja vedensäästö olisi erityisen tärkeää juuri lomakohteissa, maissa joissa niistä on pulaa!

 2. marikaw avatar

  Toreilta ja markkinoilta on ihana tehdä paikallisia ostoksia. 🙂 Suomessa sekä reissussa tulee pyörittyä niissä. Mulle itselleni arkielämässä on ehkä ”helpompaa” olla reilu kun reissussa. Esim. jostain syystä kierrätän kyllä kotona, mutta reissussa sitä en ole jaksanut tähän mennessä juurikaan harrastaa. Täytyy muuttaa tapoja.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mielestäni pääasia on olla arjessa ”reilu”, koska sitähän se elämä enimmäkseen on. Kyllä ne päivittäiset valinnat ovat niitä, joilla on enemmän merkitystä kuin yksittäisillä pikkujutuilla. Vaikka toki kannattaa pyrkiä olemaan reilu myös matkoillakin. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

 3. Annika | Travellover avatar

  Hauskasti omien valintojesi kautta toit esille Saksaa reissumaana, jossa turistinkin on helppo olla reilu. Ja tosiaan reilu matkailu on niin paljon muutakin kuin eläinten hyvinvointia, vaikka siihen on ehkä äänekkäimmin viime aikoina otettu kantaa.

  1. Jonna avatar

   Kiitos 🙂 Saksassa ja kaikkialla Euroopassa on kyllä helppo olla reilu matkailija, jos vain haluaa.

 4. Sateenmuru avatar

  Saksassa on varmasti hyviä lähimarkkinoita ja kierrätys jämäkän toimivaa! Tällainen mielikuva minulla on. Reiluus on ehkä elämäntapa: jos on arjessa reilu, niin tuskin tulee edes harkittuja epäreiluja juttuja lomillaan tai matkoillakaan?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kyllä! Saksalaiset ovat mielestäni hyvin ympäristötietoisia (ja noh, myös säästäväisiä) eli täällä kyllä kierrätys sujuu ja sähköä jne säästetään. Ja otta tuokin, että jos arjessa on tottunut reiluihin valintoihin, ne tulevat automaattisessemmin myös matkallekin mukaan. Toki sitten on erikseen esimerkiksi nuo eläimiin liittyvät seikat, joita moni matkailija ei varmasti ole tullut edes miettineeksi. Matkatoimistoillakin on huono taipumus mainostaa monia eläinhupeja hyvinä vaihtoehtoina. Näissä asioissa tiedotus asioiden oikeasta laidasta on kyllä paikallaan.

 5. Mika / Lähtöportti avatar

  Tuo on ihan totta, että reiluus kotona vasta tärkeää onkin, useimmat paljonkin matkustavista kun elävät kuitenkin enimmäkseen kotiarkea. Lasten kautta kyllä huomaa, että elämyksiä löytyy myös läheltä. Lähimetsä voi olla seikkailu siinä missä kaukainen sademetsäkin.

  Olen joskus katsellut lähtevien junien listaa Kölnin rautatieasemalla ja ollut ihan pikkuisen kateellinen niistä vaihtoehdoista. Matkustaisin mielelläni enemmän junalla, mutta kun Helsingistä ei lähde kiskoja Pariisiin, Amsterdamiin, Antwerpeniin tai Berliiniin…

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Näinhän se on, että etenkään lapset eivät tarvitse superseikkailuita tosiella puolella maapalloa. Tekee hyvää meille aikuisillekin välillä pysähtyä katsomaan maailmaa lapsen silmin ja ehkä reilu valinta on myös se,e ttei ihan aina tarvitsisi matkustaa elämyksiä hakemaan niin kaukaa. Niitä kun löytyy myös ihan läheltä, kun vaihtaa hieman katsantokantaa. Keski-Euroopassa asumisen parhaita puolia on kyllä lyhyet välimatkat ja hyvät yhteydet ”kaikkialle”. Juuri olimme päiväseltään Ahrin viinilaakossa alle 70 km päässä kotoa ja tunnelma oli kuin toisessa maassa 😀

 6. Tiia/ReiseReise avatar
  Tiia/ReiseReise

  Saksassa kyllä kierrätys onnistuu hyvin! Se on ollut ilo huomata. Itsekin suosin julkisia tai pyöräilyä. Taksia en ole tainnut koskaan omilla matkoillani käyttää. Pyrin myös ostamaan esim. vaatteita tarpeeseen ja hyvin usein kirpputoreilta, nyt tosin täällä Saksassa on tullut ostettua pari uutta vaatetta, joita ei välttämättä olisi tarvinnut. Ja Dirndl tietysti. 😉

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ja Saksassa kierrätys on musta tehty vielä niin helpoksi! Meidän taloyhtiön pihasta haetaan paperi, kartonki, muovi, metalli, biojäte, nestepakkaukset jne sekäjätteen lisäksi. Kadun toisella puolella on lasinkeräys ja vaatteiden keräyslaatikko ja paristojen keräys myös. Että ei tämän helpommaksi kierrätystä juuri voida tehdä!

 7. Karoliina / From Karoliina -blogi avatar

  Niinhän se on, että ne jokapäiväiset arjen teot ovat niitä suurimpia, koska jatkuvuus ja toistuvuus ovat isoja. Kierrätys tästä ehdottomasti tärkein juttu!

  Hauskaa, joita lankaristejä teimme aikoinaan ala-asteella paljonkin, käytimme niitä paksuja pillejä oksien sijaan tosin 🙂

 8. Kohteena maailma / Rami avatar

  Toimivat junayhteydet ovat ympäristöystävällinen valinta, aikataulussa pysyvät junayhteydet löytyvät Saksasta ja Japanista 🙂

  Tosiaan arjen teoista syntyy ympäristöyställiset ratkaisut, reissatessa paikallisten tuotteiden suosimisesta.

 9. Laura / Tuntemattomaan ja takaisin avatar

  Mä olen osittain eettisyydenkin osalta matkamuistojen ostamista vähän karsastanut. Toki joitain kauniita asioita on joskus tarttunut matkaan, mutta tällöin olen aika tarkka keltä ja miten ostan. Haluan tietää, kuka vaikkapa tansanialaisen puuveistokseni tai turkkilaisen mattoni on tehty ja mihin rahat päätyvät. Ruandassa hairahdin ostamaan uuden meikkipussukan, olivathan sen tehneet paikalliset naiset ja rahat menivät suoraan tekijöilleen työpajan kautta.

  Kierrättäminen on kyllä yksi maailman helpoimmista keinoista säästää luontoa ja silti se tuntuu monissa maissa vielä niin tuntemattomalta. Asun Istanbulissa tällä hetkellä ja sydäntä raastaa, ettei täällä kierrättäminen ole tuttua alkuunkaan. Meillä kotonakin samaan roskasäkkiin heitetään kaikki biojätteistä muoveihin ja lasipulloihin.

 10. Jonna / Lempipaikkojani avatar

  Kiitos kommenteista Karoliina, Rami ja Laura 🙂 Totta, että kierrätys ei toimi kaikkialla, valitettavasti. Mutta siellä missä se on mahdollista, kannattaa se muistaa – myös lomamatkalla! Ja kierrättämisen ohella yhtä tärkeää on välttää turhan jätteen määrää ja se onnistuu niissäkin paikoissa, joissa kierrätys ei toimi. Ostaa vaan tarpeeseen. Itse en matkamuistoja oikeastaan osta lainkaan, ne tuppaavat kerääntymään turhaan nurkkiin pölyyntymään. Paikallisten ruokien ostaminen on järkevämpää kuin tavaran ja valokuvina paikat säilyvät matkamuistoja paremmin. Ja Karoliina, on harmilista ettei Istanbulissa kierrätys toimi. Monissa maissa kyllä jätteet ”kierrätetään” köyhempien toimesta eli jossain päin kannattaa seuloa esim metalli talteen roskiksista ja myydä eteenpäin. Se nyt ei tietenkään ole kivaa, että joku joutuu sitäkin henkensä pitimiksi tekemään, mutta ympäristön kannalta tietysti parempi.

 11. salaine avatar

  Saksa on siitä hienoa maa, ett’ ehkä vähän pakostakin on joutunut pohtimaan ekologisuutta monessa suhteessa. Sieltä muut ottavat opikseen kierrätykseen liittyvissä asioissa. Jos ostaisi ihan oikein matkamuistoja niin kyllähän sitä kämppä täyttyisi krääsästä vähän äkkiä. Me olemme alkaneet ostaa joka maasta mukeja muistoksi. Ostokset, koska vanha mukisarja oli tiensä päässä ja olisi kuitenkin pitänyt ostaa lisää.

 12. Anna / Muuttolintu avatar

  Rakastan toreja, me ei juuri supermarketeissa edes käydä, paitsi ostamassa joitain välttämättömyyksiä niin kuin vessapaperia 🙂 Mahtavaa, että sieltä löytyy hyvin luonnontuotteita, Australiassakin pikkuhiljaa muutosta tapahtuu ja niitä alkaa löytyä enemmän ja enemmän. Pyöräily ja junailu on ihan mahtavia tapoja matkustaa. Lisäisin vielä, että paikan päällä majoituksen suhteen on parempi suosia paikallisia omistajia kuin isoja ketjuja.

 13. Lotta Watia | Unagidon avatar

  Hyviä pointteja. Ruokahävikkiin kiinnitän itsekin huomiota kotona ja matkoilla. Reissussa yritän myös välttää ylimääräisen roskan tuottamista mm. kantamalla kestokassia mukana, kun käyn ostoksilla. Monissa maissa on haastavaa, kun monet tuotteet yksittäispakataan muoviin. Pahimpana esimerkkinä ehkä Japani, jossa kaikki on yksittäispakattua – joskus jopa useampaan muovikerrokseen.

 14. Jonna / Lempipaikkojani avatar

  Kiitos kommenteistanne Salaine, Anna ja Lotta. Saksa on ekologisessa mielessä tosiaan monessa suhteessa hyvä paikka asua. Kierrätys toimii, julkinen liikenne toimii, luomua ja lähiruokaa on saatavilla ja arvostetaan. Lähtien ihan päiväkodeista ja kouluista, niissä ruokailu on pääsääntöisesti kasvisvoittoista! Monet luonnonkosmetiikka merkithän ovat saksalaisia, joten ei ihme, että niitä täällä myydään paljon. Kestokassi kukee itsellänikin aina matkassa 🙂 Ja täällä Saksassa muuten on monet vaatekaupatkin ruvenneet veloittamaan muovikassista hintaa. En tiedä onko tämä jo Suomessa tavallista?

 15. Outi avatar
  Outi

  On tosiaan totta että matkustuksen aiheuttama ympäristökuorma on suhteettoman iso. Itse olen lähivuosina löytänyt pyörästä ihan uudenlaisen matkakumppanin ja sillä tulee liikuttua lähimaastossa pidempiäkin reissuja. Tälläkin hetkelläkin itseasiassa ole muutaman päivän pyöräretkellä paikassa, johon autolla olisin hurauttanut tunnissa, mutta pyörällä poljin noin 6h. Elämys on täysin eri, kun matkan eteen oikeasti tehnyt töitä, nähnyt maisemia ihan erilailla, ja näiden lisäksi taittanut matkan ekologisesti. Lisäksi tulee suosittua lähimatkailua ja paikallisia toimijoita. Ihan parasta! Mutta tuleehan noita lentämisen aiheuttamia päästöjäki ihan tasaiseen tahtiin. Se harmittaa, mutta oma valintani olla lentämättä tuskin ainakaan lopettaa yhtään lentoreittiä maailmasta

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minulla on myös tavoitteena pidentää pyöräilymatkoja pikku hiljaa. Jossain vaiheessa usean päivän pituinen pyörämatka olisi mahtavaa toteuttaa. Täällä Saksassa voisi esimerkiksi pyöräillä Reinin tai Moselin jokivartta ppitkin. Sinänsä helppoa, kun kylien ja kaupunkien etäisyydet toisistaan ovat vain muutamaa kilometriä 🙂 Lentämisen ympäristökuorma on kyllä valtava ja kyllä sitä itse kunkin kannattaa miettiä, onko ihan aina pakko päästä jonnekin kauas matkalle.

 16. Terhi / Muru Mou avatar

  Tosi kiva postaus! 🙂 Ruokahävikin vähentämiseen on hyvä kiinnittää huomiota, oli sitten kotona tai reissussa. Ravintoloissa kylläkin usein ärsyttää valtavat annoskoot, koska etenkin reissussa ollessa ei edes voi ottaa loppuja mukaan jos ei majapaikassa ole mahdollisuutta säilyttää ja uudelleen lämmittää ruokaa. Junamatkustaminen on pop! 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos 🙂 Totta tuo, että monesti ravintoloissa on annoskoot ovat aivan liian isoja! Ihan aina ei itse voi vaikuttaa ruokahävikkiin.

 17. Laura / RIMMA + LAURA -matkablogi avatar

  Ihan superhyvä postaus Jonna, täyttä asiaa! Pahoittelut, kun en ole aiemmin ehtinyt tähän paneutua. Mutta siis, se mitä muistan Saksan vaihto-oppilasajoiltani on nimenomaan tuo, miten helppoa siellä oli elää ekologisemmin kuin Suomessa! Kaikista kaupoista sai käytännössä kaikkea luomuna, tuotteet oli samanhintaisia tai jopa halvempia kuin ei-luomu tai ei-ekologinen tuote. Sitä on ikävä! Onneks tilanne on täällä Suomessakin jo vähän parantunut sitten vuoden 2010. Muistan kun oikein avauduin silloinkin tästä aiheesta vaihto-opiskelublogiini! 😀

  Kiitos paljon vielä erillisestä linkkauksesta juttuuni!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos 🙂 Tosiaan Saksassa on helppo elää ekologisesti, mutta onneksi Suomessakaan asiat eivät tässä suhteessa ole mitenkään huonosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *