Paljonko ruoka maksaa Saksassa?

Ruoan hinta muissa maissa ja ylipäätään minkälaista ruokaa ja minkä näköisissä pakkauksissa sitä myydään, kiinnostaa ulkomailla lomaillessa. Tämä on myös tärkeä tieto ulkomaille muuttoa suunnitteleville, onhan ruuan hinta yksi iso osa kokonaiselinkustannuksissa. Etenkin useamman lapsen perheessä.

Tänään vien teidät mukaani virtuaaliostoksille Pennyyn. Penny on vähän Lidliä vastaava halvempi ruokakauppa, josta kyllä löytyy kaikki peruselintarvikkeet, tuoretuotteet ja paistopistekin löytyy. Käymme itse usein Pennyssä tekemässä nopeita täydennysostoksia, mutta se ei ole eniten käyttämämme ruokakauppa.

hedelmien_hinta_saksassa

Täälläkin ruokakaupoissa ensimmäisenä astutaan hedelmä- ja vihannesosastolle. Saksassa kausi vaikuttaa hintoihin huomattavasti. Samaten kasvisten ja hedelmien saatavuus ylipäätään riippuu satokaudesta. Tiettyjä hedelmiä on toki aina saatavilla (kuten juuri omena ja banaani), mutta monia myydään lähinnä satokaudella. Kuvauspäivänä Pennyssä oli tarjouksessa esimerkiksi mandariinit, joita sai 0,99€/kg hintaan. Chiquita-banaanien hinta oli 1,59€/kg, mutta reilun kaupan luomubanaanit maksoivat 1,79€/kg. Kaikkien halvimmat banaanit maksoivat 1,35€/kg. Omenoita on yleensä saatavilla edullisesti. Omenoiden kilohinta pyörii 1-2 € paikkeilla. Isoissa erissä saa alle erollakin (esim 5kg laatikko hintaan 3,99€).

kurkun_hinta_saksa

Osa kasviksista myydään kilohinnalla, osa taas kappalehinnalla. Kappalehinnalla myydään muun muassa kurkut, kaalit ja kyssäkaalit. Yllä olevassa kuvassa on trajolla belgialaista kurkkkua 1,09€/kpl ja espanjalaista luomukurkkua 1,49€/kpl. Kurkut taitavat painaa noin 400g/kpl, joten kilohinta noin 2-4 €/kg näin karkeasti arvioiden. Kesällä eli satokaudella kurkkuja myydään toki paljon halvemmalla, esimerkiksi 0,49-0,80€/kpl.porkkanan_hinta_saksa

Porkkanaa saa edullisesti läpi vuoden. Tässä kuvassa saksalainen luomuporkkana maksaa 1,11€/kg ja tavallista porkkanaa saa 1,19€ hintaan 2 kg. Perunan kilohinta pyörii alle eurossa (esim 1,99€/2,5 kg pussi) ja luomuperunaa myydään 1,55€/kg hinnalla. Kuvauspäivänä parsakaali maksoi 0,99€/500 g yksilö. Alla olevassa kuvassa on tuoreita herkkusieniä, joita myydään myös läpi vuoden ja joita olemme oppineet käyttämään täällä asuessamme melkein ruokaan kuin ruokaan. Ruskeat luomuherkkusienet maksoivat 0,80€/100g, mutta tavallisia valkoisia herkkusieniä sai tarjouksesta 2,5€/kg.tuoreita_herkkusienia

Valmisruokavalikoimat ovat Saksassa aika suppeat. Itsekään emme juuri eineksiä käytä. Usein tulee kyllä ostettua joku valmis salaattisekoituspussi. Ne ovat käteviä ja säästävät tilaa jääkaapissa. Näitä saa sekoituksen sisällöstä riipuen 5-7€/kg hintaa. Välillä tulee ostettua myös naposteluporkkanoita lapsille evääksi. Niiden kilohinta on 4€. Itselleni joskus ostan sellaisen valmiin salaatin. Siis sellaisen, jossa on salaatin lisäski jotain juustoa tai vaikka kinkkupalasia ja salaatinkastiksetta mukana. Nämä maksavat noin 1,59-1,79€/laatikko eli mielestäni ovat todella edullisia valmiita ruoka-annoksia.

valmiit_salaattisekoitukset

Kasvisten jälkeen vuorossa on leipähylly. Moni saksalainen taitaa hankkia leipänsä mieluiten tuoreena leipomosta, mutta kyllä säilyvämmällekin leivälle ostajansa löytyy. Meillä käytetään paljon erilaisia paahtoleipiä tai muita valmiita leipäviipaleita lapsille kouluevääksi. Pahtoleipää saa noin 1€/kg ja terveellisemmät ja jyväisemmät leivät maksavat 2-4€/kg. Pennystä löytyy myös paistopiste, josta haen usein tuoretta sämpylää tai leipää. Tavalliset rapeat aamiassämpylät maksavat 0,13€/kpl ja jyväisemmät sämpylät tai ruissämpylät maksavat 0,29-0,39€/kpl. Brezeleitä ja laugenstangeja saa myös 0,29€/kpl hintaan.

leipahylly_saksavoita

Leipien jälkeen on vuorossa leivänpäälliset aloittaen voista ja juustosta. Voi on Saksassa suolatonta ja irlantilaista voita pidetään arvossa. Voi myydään muuten 250g pakkauksissa. Kerrygold-voi maksaa 0,8€/100g eli 8€/kg. Halvinta saksalaista voita saa 0,5€/100g. Kuten huomaatte, Saksan kaupoissa saa olla kilohintjen kanssa tarkkana. Hinnat saatetaan ilmoittaa joko kg tai 100g kohti. Me tykkäämme laittaa leivän päälle kuvassakin näkyviä oivariinin tyyppisiä levitteitä. Kuvassakin näkyvä Arlan Käergården maksaa noin 6€/kg ja sitäkin on saatavilla suolattomana, mutta myös suolattuna. Saksalaiset tykkäävät laittaa leivälle suolattoman voin päälle yrttisuolaa tai sitten marmeladia, joten levite tykätään ostaa suolaamattomana.

Erilaiset tuorejuustolevitteet ovat myös tykättyjä leivänpäällisiä. Niitä saakin joka lähtöön. Myös rahkasta tehdään yrttimaustettua levitettä, joka onkin tosi hyvää ja kevyttä. Juustovalikoimat ovat kaupoissa sen sijaan aika suppeat ja juustoissa suositaan valmiiksi viipaloituja pakkauksia. Kuvassa näkyvät Edamer- tai Tillsiter-viipaleet maksavat 4,98/kg. Maustamatonta tuorejuustoa saa 2,50€/kg ja esimerkiksi alemmassa kuvassa näkyvä yrttituorejuusto tai paprikatuorejuusto maksavat 7€/kg.

juustoviipaleet raejuusto_tuorejuusto_valikoima_saksassa

Raejuusto maksaa 2,50€ kg ja luomuraejuustoa saa 4€/kg. Tuore mozzarellapala maksaa myös noin 4-5€/kg. Erilaisia maitorahkoja Saksassa on myös hyvät valikoimat. Itse ostamme monesti sitä halvinta maustamatonta ja rasvatonta rahkaa 500g purkissa (kätevää esim leivontaan). Kilohintaa tälle tulee 1,58€. Pienemmässä pusrkissa kilohinnaksi tulee 2€. Vispikerma maksaa 2,5€/kg ja kuvassakin näkyvä halvin maustamaton jugurtti maksaa vajaan 1€/kg.

rahkaa_kermaa_saksasta_edullisesti

Skyr on myös löytänyt tiensä Saksaan. Arlan Skyr maksaa 2,87€/kg. Paljonko Skyr maksaa Suomessa?
Skyr on myös löytänyt tiensä Saksaan. Arlan Skyr maksaa 2,87€/kg. Paljonko Skyr maksaa Suomessa?

Jugurteissa valikoima on kyllä päätähuimaava! On kaikenmakuista ja maustamatonta erilaisilla rasvapitoisuuksilla. Purkkikokokin voi olla mitä vaan. Lapsille houkutukseksi löytyy myös jugurtteja karkeilla ja ties millä strösseleillä. Hinnat vaihteleväat luonnllisesti yhtä paljon. Halvimmillään purkkeja saa alle 0,20€ hintaan, mutta kalleimmat jugurttiherkut maksavat helposti 4-5€/kg.

jugurttihylly_ruokakapassa

Maitohyllyssäkin vaihtoehtoja on, ei toki yhtä paljon kuin Suomessa. Halvin säilömaito maksaa 0,60/l ja kallein maito (luomutäysmaito) maksaa 1,09€/l.

maitohylly

Lihaosastolla jäi kuvaamatta kaikki erilaiset leikkeleet ja muut, mutta jauhelihasta sain sentään kuvan napattua. Suosimme itse nykyään naudan luomujauhelihaa ja sitä myydään 8€/kg. Tavallinen naudanjauheliha maksaa 5-6€/kg. Makkarahyllystä suosikkimme ovat raakamakkarat, esimerkiksi kuvassa näkyvät bratwurstit. Niiden kilohinta on noin 4-5€/kg. Kananmunissakin olemme siirtyneet luomumuniin, vaikka ovatkin kalliimpia kuin lattiakanalassa tuotetut munat. Luomukanamunat maksavat 2,59€/10 kpl.

luomujauhelihan_hinta_saksassaluomukananmunat

Suklaata ja karkkia saa kyllä liiankin edullisesti. Halvimmat perussuklaat maksavat vain 4-5€/kg ja esim Milkan suklaata saa noin 10€/kg hintaan. Karkkihyllyssä vallalla on kyllä Haribo ja hinnat pyörivät 3-5€/kg. Toinen yleisesti myynnissä oleva karkkimerkki on Katjes ja heidän vegaaniset karkit. Nämä maksavat 5-6€/kg.

haribo_vallannut_karkkihyllyt milkan_suklaata_euron_kilo

Tässä oli nyt tällainen suppeahko hinta- ja valikoimakatsaus saksalaiseen ruokakauppaan. Yritin ottaa mukaan sellaisia perusesimerkkejä jokapäiväisestä ruoasta. Jäikö joku oleellinen teidän mielestänne puuttumaan? Minkä muun tuotteen hinnan haluaisitte tietää? Miltä hinnat teistä vaikuttivat? Edullista vai ei?

Olen sitä mieltä, että Saksassa hintataso elintarvikkeissa on hieman Suomea alhaisempi, etenkin luomutuotteissa. Pakko kyllä myöntää, etten enää tarkkaan pysty itse Suomen hintoihin vertailemaan. Olemme asuneet jo yli 4 vuotta Saksassa ja Suomessa käymme vain kahdesti vuodessa. Ja vaikka silloin ruokaostoksilla käymmekin, niin täytyy kyllä myöntää, ettei tarkkaa muistikuvaa ja tietoa Suomen nykyisestä hintatasosta minulla ole. Mutta ehkäpä te lukijat voitte tässä asiassa auttaa minua. Olisi kiva saada kommentteihin tietoa vastaavien tuotteiden hinnoista Suomessa.

Haluaisin vielä kysyä, oliko tällainen hintapostaus teistä mielenkiintoinen tai jopa hyödyllinen? Olisiko teistä kiva lukea lisää vastaavia hintaesittelyitä? Voin esimerkiksi tehdä vastaavan postauksen myös Lidlistä. Tosin täytyy sanoa, että nämä Pennyn hinnat ovat pitkälti samoja kuin Lidlissä. Esimerkiksi maito, rahka ja raejuusto maksavat tasan saman verran Lidlissäkin.

Voisin tehdä esittelyn myös muista kauppatyypeistä, esimerkiksi kemikalioista, joissa myydään pesuaineiden ja kosmetiikan lisäksi myös esimerkiksi erilaisia vauvatarvikkeita ja luomutuotteita ja vitamiineja.

P.S. Täältä löytyy postaukseni miten korvata tutut suomalaiset raaka-aineet saksalaisilla. Eli miten löytää vaikkapa kermaviiliä, rahkaa ja mannaryynejä Saksasta?

Comments

6 vastausta artikkeliin “Paljonko ruoka maksaa Saksassa?”

 1. Make avatar
  Make

  Vielä hauskempaa tuo vertailu olisi Lidlissä, kuinka paljon aivan eri hintainen on sama tuote. Esimerkiksi 1kg maustettu kreikkalaista jugurttia maksaa muistaakseni 2,79, Italiassa 2,5x euroa eli aavistuksen vähemmän. Mutta pääasiallisesti ainakin Lidlissä Italiassa hinnat olivat hyvin lähellä Suomea tai juuri muutaman sentin alle, voi selittyä ALV:lla.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Täytyypä tehdä! Ihan totta, Lidlin hintoja voi vertailla helpommin eri maiden välillä. Jossain vaiheessa kiinnitin huomiota, että ainakin ne Lidlin myymät vaatteet maksoivat Saksassa ainakin euron vähemmän kuin sama vaate Suomessa. Ja siis Lidlissä me useimmiten käymme ruokaostoksilla, mutta ostokset hoitaa pääsääntöisesti mies. Mutta hyvä syy itselle polkaista joku aamu Lidliin hintoja selvittelemään 😀

   1. jotoksella avatar
    jotoksella

    Tosin tuossakin täytyy muistaa, että Lidlinkin valikoima aplikoi ja muuntautuu markkinoiden mukaan, joten juuri samaa tuotetta ei välttämättä löydy kaikissa maissa… Esimerkiksi Suomessa eivät kuulu viinit, ja öljyjäkin on valikoimissa vähemmän kuin Saksassa. Ja Saksassa tuskin on tarjolla muikkuja ja leipäjuustoa… maitotaloustuotteetkin hieman erilaisia, sillä aikoinaan Suomeen euroopasta tuodut maidot eivät sopineet suomalaiseen makuun, joka on erilainen kuin Saksalaiseen jalostustapaan tottunut.

  2. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Selvitin jo paljonko maksaa kilo maustamatonta kreikkalaista jugurttia Saksan Lidlissä, nin se maksaa 1,79€ eli on kyllä selkeästi halvempaa. Samaoin vertasin Suomen Lidlin nettisivuilta muutamaa paistopistetuotetta. Ne tavalliset vehnäsämpylät, jotka täällä maksaa 0,13€, maksaa Suoemssa 0,19€. Paistopisteen Brezelit täällä 0,29€ ja Suomessa 0,59€ ja Ciabatta täällä 0,79€ ja Suomessa 0,99€.

 2. Elina avatar
  Elina

  Olisin myös kiinnostunut vertailuista Suomen hintoihin, kun oma tuntuma Suomen kauppojen hintoihin rajoittuu vain kolmen viikon kesälomaan. Niin ja päällimmäinenä sen jälkeen on kauhistus, että eihän meillä olisi varaa asua Suomessa ?.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   tätyykin jossain vaiheessa pyytää siskoa avuksi ja tehdä jonkinlainen vertailu Saksan ja suomen hintojen välillä. Ruuassa ei ehkä ole kovin isoa eroa, mutta selkesäti osa tuotteista on kyllä Saksassa huomattavasti halvempia. Ja kyllähän jo 10-20% hintaero tuntuu useamman lapsen perheessä! Ja mitä tulee esim pesuaineisiin ja kosmetiikkaan, niin niissähän hintaero Saksan hyväksi on helposti 50%, voi olla enemmänkin. Toki näitä tuotteita ei niin paljoa kulu, mutta silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *