Kreetan kasvitieteellinen puutarha

Vuoristossa Hanian lähellä sijaitseva Kreetan kasvitieteellinen puutarha on oiva retkikohde luonnosta ja kasveista sekä huimista vuoristonäköaloista pitävälle.

Alle 20 kilometrin päässä (noin 25 minuutin ajomatkan) Haniasta tai Plataniaksesta löytyy paratiisi kasveista kiinnostuneille. Kreetan kasvitieteellinen puutarha (Botanical garden of Crete) tarjoaa upeiden vuoristonäköalojen lisäksi laajan katsauksen erilaisiin kasvillisuustyyppeihin. Puistosta löytyy niin eksoottisia kuin tutumpiakin hedelmäpuita sekä erilaisia maustekasveina tunnettuja kasveja. Puisto on jaettu erilaisiin osiin, joita ovat muun muassa trooppinen puutarha sekä välimerelliset yrtti ja hedelmätarhat sekä kirsikkapuutarha. Löytyypä sieltä viinitarhakin.

Puutarhassa on myös eläinpiha.

Kasvien lisäksi puutarhassa voi tavata paikallisia eläimiä. Me näimme vain liskoja, mutta yöaikaan puutarhassa on varmasti vilkkaampaa paikallisen eläimistön suhteen. Kasvitieteellisessä puutarhassa on myös eläinpiha, jossa pääsi syöttämään aaseja ja ihailemaan ankkoja. Riikinkukot tepastelivat puiston alueella vapaasti, joten niitä kohtasimme useamman kerran reitin varrella. Äänimaailma puistossa oli eksoottinen, heinäsirkkojen sirityksen ja linnunlaulun ja riikinkukkojen töräysten täyttämä.

Aamupäivä on paras aika vierailla Kreetan kasvitieteellisessä puutarhassa helteillä.

Puistossa vierähtää helposti toista tuntia aikaa, pidempäänkin menee jos kulkee oikein hitaasti ja pysähtyy ihmettelemään jokaista kasvia. Me kiersimme 2,5 km pituisen reitin reilussa tunnissa. Kasvien ihailun lisäksi välillä piti pitää juomataukoja kovan kuumuuden ja tiukkojen nousujen takia. Reitti kulkee ylös alas vuoren rinteitä ja hyvät jalkineet ovat tarpeen. Välillä maaperä on hieman irtonaista eli askelia pitää sovitella. Jyrkimmät kohdat ovat porrastettuja. Onneksi reitti kulkee enimmäkseen puiden siimeksessä, joten suorassa auringon paahteessa ei tarvitse olla.

Vettä kannattaa olla reilusti mukana, etenkin näillä yli 30 asteen helteillä! Vesipullon saa täytettyä ravintolassa ennen tai jälkeen kävelykierroksen, mutta reitin varrella täyttömahdollisuuksia ei ole. Ravintolan yhteydessä on myös wc:t ja kaupan päälle saa käsienpesupaikalla ihailla Kreetan vuoristoa!

Pääsylippu puutarhaan maksaa aikuiselta 8€. Puisto aukeaa aamuyhdeksältä ja suosittelen tulemaan paikalla mahdollisimman varhain. Me saavuimme noin klo 10 ja silloin sai auton hyvin parkkiin, mutta pois lähtiessä lähempänä puoltapäivää parkkialue oli jo melkolailla täynnä. Aamupäivällä puistossa on lisäksi väljempää eli reitillä saa kulkea omassa rauhassa. Kuumuuskin on toki aamupäivästä siedettävämmissä lukemissa kuin keskipäivän jälkeen.

Ajomatka puutarhalle on jo elämys!

Ajomatka puistoon kulkee paikallisten pikkukylien ja vuoristomaisemien läpi. Silmäruokaa saa siis jo ajomatkoilla. Tie kasvitieteelliseen puutarhaan oli yllättävänkin leveä ja hyvässä kunnossa. Ajoaika Hanian/Plataniaksen suunnalta on tosiaan alle puoli tuntia. Bussikin puutarhaan kulkee ja sen aikataulut löytyvät puutarhan omilta nettisivuilta: botanical-park.com. Sieltä löytyy myös tarkempaa tietoa paikasta ja ajantasaiset aukiolo- ja hintatiedot.

Lue blogistani lisää vinkkejä Kreetan matkalle:

Kissamos – viehättävä pikkukylä

Balosin laguuni

Uimassa Kournas-järvellä


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Kreetan kasvitieteellinen puutarha”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Kasvitieteelliset puutarhat ovat parhaimmillaan todella kivoja paikkoja. Niin kuulostaa kivalta myös tämä Kreetan. Ihan halvimmasta päästä se ei ole, mutta jos tuollakin hinnalla ihmisiä riittää, niin mikäs siinä. Ja ilman muuta kannattaa olla aikaisin paikalla, pätee moneen paikkaan!

    1. Jonna avatar

      Totta muuten tuo hinta! Eihän se sinänsä kallis ole, mutta useimmiten kasvitieteelliset puutarhat ovat koko ilmaisia tai halvempia ainakin mun kokemuksen mukaan. Kreetan kasvitieteellinen puisto pn melko uusi ja rakennettu kyllä haastavaan paikkaan, joten sitä taustaa ajatellen pääsylipun hinnan ymmärtää paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *