Berliinin Tuomiokirkko ja kurkistus Berliiniin yläilmoista tuomiokirkon kupolista

Berliinin tuomiokirkko (Berliner Dom) on komea näky ja jaksaa ihastuttaa kerta kerran jälkeen. Sen edustan puistossa on kiva istuskella nauttimassa kauniista päivästä tai seurailla vaikkapa jättisaippuakuplien matkaa. Tuomiokirkon lukuisia upeita yksityiskohtia ihaillessa vierähtää tovi jos toinenkin.

Sisälle astuessa hämmentyy vielä enemmän. Edessä ja ylhäällä aukeaa valtava laaja korkeuksiin yltävä kupolikatto. Tuomiokirkko on täynnä upeita yksityiskohtia ja herättää ihastutta ja hartauden tunnetta kävijässä. Pieneksikin sitä ihminen itsensä tuntee.

Tiesitkö, että Berliinin tuomiokirkon kupoliin pääsee ihastelemaan näköaloja jokaiseen ilmansuuntaan?

Berliinin tuomiokirkkoon tutustuminen ei maksa mitään, mutta jos haluat kurkistaa kryptaan, tuomiokirkon rakennushistoriaa käsittelevään museoon tai nauttia upeista maisemista, on se mahdollista pientä sisäänpääsymaksua vastaan. Sisäänpääsy museoon ja näköalapaikkaan kupolissa maksaa aikuiselta 7€. Lapset pääsevät mukaan ilmaiseksi. Berliinin kaupunkikortilla (Berlin Welcome Card) saa sisäänpääsyn viidellä eurolla.

Sisäänpääsymaksuilla katetaan Berliinin tuomiokirkon kuluja. Tämän evankelisen kirkon tulee kattaa itse 97% omista kuluistaan! Arvatkaas paljonko kirkon ylläpito kaikkinen toimintoineen (kunnostus, työntekijät, konsertit, lämmitys jne) maksaa päivää kohti? Uskomaton summa, en olisi itsekään arvannut. Päivittäiset kulut kirkon ylläpidosta ovat siis 15 000€!

Ylös kupoliin vie noin 200 porrasta, joka ei ole todellakaan paljoa! Kupoli ei tietenkään ole niin korkea kuin vaikkapa Kölnin tuomiokirkon 533 porrasaskelmaa vaativa näköalatorni, mutta ihan hienosti sieltä silti näkee Berliinin kattojen ylle. Näköalapaikka on 50 metrin korkeudessa. Näkymä aukeaa todelliset 360 astetta, koska kupolin pääsee kiertämään ympäri. Eikä maisemia tarvitse katsella/kuvata lasin takaa. Alhaalta kantautuu katusoittajien musiikki ja on hetki aikaa nauttia vain näköaloista Berliinin keskustaan.

Berliinin toinen kuuluisa nähtävyys, TV-torni näkyy hyvin Tuomiokirkon katolta.

Matkalla alas kannattaa pysähtyä museossa. Siellä on esillä pienoismalleja tuomiokirkon rakennusvaiheilta. Rakentamista on suunniteltu tekemällä pienempiä näköismalleja. Kirkon alta löytyy Hohenzollern-krypta, johon on haudattu Hohenzollernin hallitsijasuvun jäseniä vuodesta 1536 alkaen. Hautoja on yli 100. WC löytyy myös alhaalta ja WC-maksua varten kannattaa varata 0,50€ kolikko.

Jos haluat tutustua muihin Berliinin näköalapaikkoihin, suosittelen lukemaan suunnittelujen pohjaksi Unelmatripin postauksen: Berliinin näköalapaikat.

Muista Berliinin nähtävyyksistä voit lukea lisää blogistani:

Berliinin luonnontieteellinen ja tekniikan museo

Magicum ja katutaidetta

East side gallery ja Muurimuseo

Julkisilla liikkuminen Berliinissä

Comments

4 vastausta artikkeliin “Berliinin Tuomiokirkko ja kurkistus Berliiniin yläilmoista tuomiokirkon kupolista”

 1. Tiia/ReiseReise avatar
  Tiia/ReiseReise

  Ajatella, etten ole koskaan käynyt tuolla sisällä. Ja en tiennyt, että kirkossa on näköalapaikka. Jaa-a milloinkas seuraavaksi Berliiniin? (Pitäisi päästä pian, sillä huomaan, että kohta Lontoo on se ykköskaupunki). 😀

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Berliini on aina hyvä idea 🙂 Mäkin olen käynyt nyt Berliinissä useamman kerran ja vasta tällä kertaa huomasin tuon näköalapaikkamahdollisuuden tuomiokirkossa. Eikä siitä ollut tiennyt matkaseurana ollut saksalainen ystävänikään.

 2. Jenni / Unelmatrippi avatar

  Hyvä, että jaoit tämän uudelleen someen: olin näköjään unohtanut kommentoida tätä toukokuussa!

  Mä tiesin, että tuomiokirkossa on mahdollisuus käydä kupolissa, mutta en ole koskaan käynyt. Tämän voisi korjata vaikka seuraavalla Berliinin-keikalla! Ei tuo kallis ole.

  Ja kiitos linkkauksesta!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos kommentistasi 🙂 Tosiaan ei kovin kallista ole. Tuomiokirkon näköalapaikassa on sekin hyvä puoli, että se on keskellä Berliiniä. Saa hyvän käsityksen keskustasta sieltä käsin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *